Nejúspěšnější děti Česka se věnují sochařství, agility nebo pole dance. Kdo vyhrál Zlatý oříšek letos?

11. leden 2024

Zlatý oříšek je určený dětem od 6 do 14 let, kteří vynikají v různých oborech. Koho ocenila odborná porota tentokrát? Sochaře Adama Hoferka, astronoma Alexe Faivra nebo Erika Řeholu, který se věnuje závodění se psy. Svou hrou na akordeon zaujal taky Jaroslav Pokuta, tanečními výkony okouzlila poledancerka Marianne Rose Mladá a taneční pár Viktorie Vágnerová a Kaiem Hossain – Selsdon. Mezi sedmi držiteli Zlatého oříšku 2023 je taky Dětský pěvecký sbor Radost Praha.

Seznamte se blíže se třemi z nich.  Poslechněte si rozhovory, které s nimi natočila Magda Šorelová:

Adam Hoferek vyrábí sochy a 3D modely

Jednou pekla maminka kuře a Adam jí vzal kus alobalu. Začal si s ním hrát a muchlat ho, až z něj vyrobil svou první postavičku. Teď je mu 14 let, vyrábí figurky a 3D modely a má za sebou vlastní výstavy. Vymyslel si dokonce svou vlastní lepidlovou hmotu, ze které své výtvory vyrábí.

Erik Řehola závodí se psy

Erikovi je 12 let a už má za sebou velké mezinárodní úspěchy v agility. Jde o sport, ve kterém se závodí se psy na parkouru. Nejdřív s tímto sportem začala jeho sestra, a postupně se přidala celá rodina. Erik má jednoho svého psa, sheltii, závodí ale ještě se dvěma dalšími pudlicemi.

Marianne Mladá je mistryně světa v pole dance

Marianne je 9 let a už jako malá všude možně lezla, dokonce i na tyče v tramvaji. A tak není divu, že se věnuje gymnastice a pole dance. V roce 2023 vyhrála Polegym cup a v roce 2022 se stala mistryní světa Pole Art v Itálii a mistryní České republiky Pole art.

 

Vítězové soutěže Zlatý oříšek 2023

Pokud byste se chtěli přihlásit do dalšího ročníku této soutěže, všechny informace najdete na webu zlatyorisek.cz

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související