Nelíbila se jim barva mojí kůže, vzpomíná na šikanu Jan Bendig ve své knize Roma Boy

25. leden 2024

Povídání nejen o čerstvě vydané životopisné knize Roma boy, ve které upřímně odpovídá na otázky o své kariéře, těžkých začátcích i nenávistných útocích. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

„Do Klubu Rádia Junior dorazil zpěvák Jan Bendig a spolu s ním i Jitka Štichauerová, spoluautorka životopisné knihy Roma Boy, ve které Jan rozebírá svou kariérou. Věnuje se v ní ale i šikaně a nenávistným útokům, kterým musel čelit i kvůli tomu, že je Rom.

Kniha vznikala ve spěchu

Obsáhlá kniha Roma boy, zachycuje Honzovy historky, vzpomínky a zážitky. Některé kapitoly jsou pojmenovány romsky. Kniha musela vzniknout velmi rychle. „Nakladatelství to požadovalo co nejdřív, a my jsme s Honzou opravdu tu knížku napsali za 2 měsíce,” překvapuje Jitka.

I pro samotného Honzu, který v průběhu psaní koncertoval, hrál a natáčel, to bylo náročné. Vše se jim ale povedlo a už od listopadu loňského roku si knihu můžete přečíst.

Jan Bendig

Těžké vzpomínání

Jedním z témat, kterým Jan ve své nové knize věnuje, je šikana, se kterou se jako malý musel ve škole vyrovnávat. „Nebyl jsem konfliktní. Vždycky jsem byl takový šašek třídy, který se snaží dělat srandu, ale nelíbila se jim barva mojí kůže, což jsem nedokázal pochopit, že už v takhle malém věku to děti dokázaly rozeznat,” diví se i po letech.

Byl navíc při těle a nosil brýle a spolužáci se ho stranili. Nechtěli s ním ani sedět v lavici. „Nerad na to vzpomínám,” přiznává. Při práci na knize se tomu ale nevyhnul. „Když jsme to psali a Honza se k tomu vracel, tak jsme taky hledali, proč to bylo a jak to bylo,” říká Jitka. „Honza toho zažil skutečně moc a potřeboval se i do té svojí historie podívat, a to si myslím, že se povedlo,” dodává.

Jak jeho život ovlivnila účast v pěvecké soutěži SuperStar nebo vítězství v hudební soutěži v Liverpoolu? To se dozvíte, když si poslechnete Klub Rádia Junior! 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva , kpe

Související