Nevysvětlitelné potíže vzácného tuleně havajského. Proč jim do nozder začaly lézt murény?

24. září 2024

Čím se živí? Kde rád odpočívá? A mohou si s ním turisti vyfotit selfie? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Tuleň havajský je jediný druh tuleně, který žije v tropických, a tedy velmi teplých vodách. Najdete ho pouze na havajskémo souostroví. Ale i tak musíte mít štěstí, abyste ho potkali. Je to totiž jeden z nejohroženějších tvorů Tichého oceánu.

Delfín havajský

Proto si ho havajané velmi chrání. Mají na to speciální hlídky dobrovolníků. Ti zabrání každému člověku, který by se k roztomilému tuleni chtěl na pláži přiblížit, nebo na něj dokonce sáhnout.

Delfín havajský

Na zádech jsou tuleni havajští zbarveni hnědě až stříbřitě šedě a na bříšku krémově. Tuleň nemá narozdíl od lachtna viditelné uštní boltce, jen takové dírky. Zato má krásné velké černé oči. Ten havajský se dožívá až 30 let.

Tuleň havajský má ale v součsnosti velké problémy s murénami. Ani vedci si nedokáží vysvětlit, proč tyto ryby tuleňům....ale víte co? Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související