Párek s kakaem, kameny ze zahraničí. Umělkyně Kateřina Šedá tvoří Národní sbírku zlozvyků lidí. Má jich přes 30 000

25. leden 2024

Kateřina založila Národní sbírku zlozvyků. Jsou jich už tisíce. Jak je sbírá? A jak to, že jsou zlozvyky skvělým způsobem k seznamování? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívila Kateřina Šedá, umělkyně, která založila Národní sbírku zlozvyků. V té se jich nachází už přes 30 tisíc a to od všech věkových kategorii. Ty nejzajímavější probrala s moderátorkou Evou Sinkovičovou.

Zakladatel genetiky jako vzor

Online sbírka zlozvyků byla vytvořena k k 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela, zakladatele genetiky. Kateřina dostala si dala za úkol zpopularizovat jeho osobnost i práci. „Zjistila jsem, že on byl silný kuřák, dokonce propadl karetním hrám a v muzeu po něm zůstalo několik propálených ubrusů, takže mě napadlo, že bych na to mohla jít jiným způsobem,” vzpomíná.

Existují mnohem podivnější zlozvyky, než je kousání nehtů

Kouření i karetní hry můžou být považovány za zlozvyk, a tak vznikla jejich národní sbírka. „Největší problém bylo, že si lidi myslí, že zlozvyk je pouze kousání nehtů, cvakání propiskou, kousání si pusy, klepaní nohou, řízky na dovolenou a bílý ponožky v sandálech,“ směje se.

Párek s hořcicí a kakaem

V téhle zvlástní sbírce najdete ale i mnohem bizarnější zlozvyky. Kateřinu totiž nezajímá, kolik lidí si kouše nehty, ale zajímá ji co možná nejpestřejší škála. Dětské zlozvyky mají podle ní dokonce i své kategorie. Můžou být gurmánské, inspirované rodiči, nebo mohou být reakcí na okolí.

Jako třeba tento: „U nás v obci se nic neděje, takže když má přijet autobus, stoupnu si na zastávku, dokud autobus nezastaví, a pak uteču,“ přiznává dvanáctiletý Petr. Na jedné základní škole mají zase děti po dvojicích služby, ve kterých pravidelně přechází silnici, protože jim vadí rychlí a bezohlední řidiči.

Někteří lidé se vyžívají v pojídání syrových těstovin

„Děti jí kuře i s kostmi. Dospěíi, než se těstoviny uvaří, tak je dokážou sníst ještě než se hodí vůbec do vody, tatranku si strouhají na špagety, párek s hořčicí zapíjí kakaem,” vypočítává podivné zvyky Kateřina Šedá.

Svou vlastní kategorií jsou i zlozvyky národní, typické pro nás Čechy. Třeba jako zmíněné bílé ponožky v sandálech. „Jeden kluk napsal tahání šutrů ze zahraničí jako národní zlozvyk, to nikoho nenapadlo, ale každý z nás si je tahá.“

Jak se přes zlozvyky seznámit? A vyjde někdy encyklopedie zlozvyků? To se dozvíte při poslechu Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva

Související