Plasty nejsou zlo, to z nich děláme my tím, jak s nimi nakládáme, tvrdí výrobce obalů

23. listopad 2023

Které plasty patří do žlutého kontejneru? Co jsou to mikroplasty? Jak vznikají a čemu škodí? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior byl hostem Jan Daňsa, ředitel společnosti ALPLA – světového výrobce plastových obalů. Moderátorka Eva Sinkovičová s ním probrala dopad plastů na životní prostředí i dopad mikroplastů na naše zdraví. Rozhovor vznikl ve spolupráci projektem Recyklohraní, který vytváří zábavné programy s tematikou ochrany životního prostředí pro školy a školky.

Žlutý kontejner, středobod dění

Plasty používáme dennodenně. Ať už se jedná o obaly potravin, které je mají za úkol chránit, nebo třeba o obaly hygienických prostředků. Když takové produkty spotřebujeme, je jen na nás, jak se zbylým obalem naložíme. „Občas se lidi dívají na plasty špatně, že plasty jsou to zlo, ale musíme si uvědomit, že plasty nejsou to zlo, to zlo z toho děláme my, protože s nimi nějakým způsobem nakládáme,“ říká Jan.

Kontejnery na tříděný odpad

Jestli hodíme plastový obal do přírody, do smíšeného odpadu nebo do žluté popelnice, je naše zodpovědnost. Pokud chceme přírodě pomoci, správnou volbou je samozřejmě žlutý kontejner, do kterého patří veškeré plastové obaly, sáčky, lahve i kelímky od jogurtu. Tyto materiály se následně recyklují třeba zrovna právě na pracovištích, kde půspbí i Jan, a vznikají z nich tak obaly nové.

Vdechování plastů

V současné době se hovoří i o mikroplastech, které neškodí jen životnímu prostředí, ale především nám, živým tvorům. Jsou to malinkaté částečky plastového materiálu, které se z plastu uvolňují. „Největším zdrojem jsou oděvy a mikroplasty vznikají při jejich praní. Při praní se syntetické oděvy odírají, vznikají mikroplasty, které poté jdou přes vodu do odpadu a samozřejmě jdou všude kolem,“ popisuje.

Proto je dobré dbát na kvalitní materiály, ze kterých je oblečení vyrobeno. Mikroplasty znikají ale taky při opotřebování pneumatik. Dostanou se do vzduchu a my je následně dýcháme nebo konzumujeme.

Jestli vás zajímá, jak se plasty vyrábí a jak probíhá složitý proces recyklace, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva
Spustit audio

Související