Počkej, až ti bude osmnáct! Kdy tohle neplatilo a jaká byla u nás nejvyšší a nejnižší hranice plnoletosti?

3. listopad 2021

Plnoletost nebo také zletilost označuje věk, kterého když člověk dosáhne, stává se plně svéprávným. V České republice je to 18 let. Ale nebylo to tak vždy.

Těšíte se na osmnácté narozeniny, až budete dospělí a budete dělat spoustu věcí, které jako děti nesmíte? Kdybyste žili v minulosti, mezi lety 1753 a 1919, pak byste si museli počkat ještě šest let. Tehdy se totiž člověk stával zletilým až ve dvaceti čtyřech letech.

Jsou ale i země, kdy se musíte rozloučit s dětstvím už ve třinácti! I u nás se můžete za jistých okolností stát plnoletými dříve a oženit se nebo vdát třeba v šestnácti. Ale to samozřejmě není jen tak. Chcete vědět víc? Eva Sinkovičová vám to prozradí v dalším dílu pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související