Pojím věci, které nedávají smysl, a stejně spolu fungují, popisuje výtvarník Maxim Muchow

22. srpen 2023

Proč svou výstavu pojmenoval Eternal? V čem nalézá svou originalitu? A jak vyobrazil slávou filmovou postavu boxera Rockyho?

Do děl Maxima Muchowa se dostal i Večerníček

Hostem Klubu Rádia Junior byl Ladislav Mucha, uměleckým jménem Maxim Muchow. Výtvarník, designer a ilustrátor probral s moderátorkou Klárou Novákovou svůj umělecký styl i výstavu Eternal.

Ladislav Mucha pracoval řadu let jako designer pro celosvětově známé značky. Dnes se živí jako technický ilustrátor a do toho stíhá tvořit svá vlastní díla, ze kterých před nedávnem sestavil výstavu ve Vnitrobloku v pražských Holešovicích.

Výstava věčnosti

„Chtěl jsem se trochu dotknout věčnosti, protože si myslím, že jakékoliv umění nějakým způsobem zanechá stopu, která tu zůstane po nás věčnost,” vysvětluje Maxim.

Na výstavě představil devětadvacet obrazů, jejichž motivy měly připomenut právě věčnost. Objevil se tam například Einstein, se svou věčně užívanou teorií relativity, Mona Lisa, věčně obdivovaný a nejznámější obraz všech dob, filmový boxer Rocky nebo Superman se svou věčnou slávou.

Jazyk umělců

V dílech Maxima Muchowa rozpoznáte odkazy na slavná díla. Zde například Mona Lisa

Umělci používají jazyk, kterým tvoří svůj osobitý a nezaměnitelný styl. „Je to něco, co má každý výtvarník, protože spojujete ta témata a je to něco, co by mělo tvořit gró umělce – být nějakým způsobem originální,“ myslí si Muchow.

„Pro mě je to třeba to, že spojím něco, co nedává smysl, ale ono to nějakým způsobem hraje dohromady,“ doplňuje. O tomto stylu vypovídá i obraz, na kterém je zachycen světoznámý filmový boxer Rocky. Toho Ladislav vyobrazuje na titulní stránce časopisu jako módního návrháře. „Je to úplně parafráze na druhou, kdy tam není jako slavný boxer, ale jako módní návrhář,“ říká o svém díle.

Chcete vědět, jak vypadalo největší dílo Maxima Muchowa? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva
Spustit audio

Související