Pomáhá teplé mléko při usínání? Které recepty proti nespavosti fungují?

27. leden 2023

Zajímají vás tipy pro lepší spánek? Podívali jsme se na to, jak pomáhají ponožky a kolik minut průměrně trvá, než usneme. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Průměrná doba usínání je 15–25 minut od doby, kdy si člověk lehne. Třeba vám maminka dala na lepší usínání vypít sklenici teplého mléka. Může to vypadat jako pověra, ale je to vědecky ověřené.

Mléko totiž obsahuje aminokyselinu tryptofan, která mozku pomáhá produkovat serotonin – hormon štěstí. Ten reguluje spánek a bdění. Další potraviny, které mohou uklidnit mysl, jsou banány, med nebo mandle.

Koho trápí studené nohy, nemusí se stydět spát v ponožkách. Pocit teplých rukou a nohou totiž opravdu ovlivňuje usínání. Co naopak vůbec nepomáhá je modré světlo. To vyzařují například mobily, takže před spaním bychom se do nich neměli dívat.

Další tipy a triky co ne/dělat vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související