Proč český vynálezce nazval svou hru Pexeso a jaké obrázky byly na tom úplně prvním?

22. únor 2023

Co znamená slovo pexeso? Jak vzniklo? A víte, jaký film se dostal na první vydání této hry? Své pexeso má i pořad Zvídavec. Můžete si ho stáhnout a hrát zdarma na webu Rádia Junior.

Otcem české hry pexeso je Zdeněk Princ. Když pro ni hledal název, navrhoval nejdřív pojmenování Obrázková mozaika. S tím ale nesouhlasila firma, která si u něj hru objednala. Té se líbil název Pekelně se soustřeď. Jenže tak se jmenovala v té době oblíbená televizní soutěž a museli by tak televizi za povolení zaplatit spoustu peněz. 

Čtěte také

Vynálezce hry tedy napadlo vytvořit ze začátečních písmen slov názvu Pekelně se soustřeď (tedy pek – se – so) zkratku. Konkrétně akronym. Tak se říká zkratce, která se nehláskuje, ale dá se přečíst jako jedno slovo, a dokonce i skloňovat. Z písmen K a S udělal X a slovo pexeso bylo na světě. První vydání mělo na kartičkách záběry z populárního filmu Poklad na Stříbrném jezeře, kde se objevuje legendární indiánský náčelník Vinnetou.

Jak pana Prince napadlo vytvořit pexeso? Opravdu byl první, nebo už někde ve světě existovaly podobné hry? A existují u nás sběratelé těchto čtvercových kartiček? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související