Proč chtějí v Turkmenistánu uhasit Bránu do pekla? Podívejte se, jak vypadá

21. listopad 2023

Oblíbený cíl turistů v Turkmenistánu možná zmizí. Proč? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a aplikaci mujRozhlas.

Hořícímu kráteru v poušti Karakum v Turkmenistánu se říká podle nedaleké oázy Darvaza, používá se ale také název Brána do pekla. Asi 100 metrů široký kráter s hloubkou kolem 30 metrů opravdu vypadá, že ho musel vytvořit čert. O jeho skutečném původu se ale vedou dohady. Poslechněte si audio a zjistíte, jaké existují teorie.

Brána do pekla v turkmenské poušti Karakum

Mezi plameny

Kráter hoří nepřetržitě přes 50 let. Uniká z něj totiž hořlavý zemní plyn. Uvnitř je tak teplota několik set stupňů Celsia.

Zní to neuvěřitelně, ale i tak se do něj někdo odvážil. Řecko-kanadský průzkumník se nechal ve speciálním izolačním obleku spustit na samé dno, aby tam odebral vzorky. Nebojte se, přežil :-)

Jak uhasit pekelnou bránu?

Díra plná ohně je zároveň turkmenskou turistickou atrakcí číslo jedna. Možná ale ne nadlouho. Tamní prezident už mnoho let prosazuje její uhašení a úkoluje odborníky, aby našli řešení. Škodí totiž životnímu prostředí a čerpá cenné zdroje. Tento článek vznikl v roce 2022, a je možné, že během dalších let bude pekelná brána známá jen z fotek.

Je libo selfie s pekelnou bránou?

Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související