Proč ještěrky zahazují ocásky a jak dlouho jim dorůstají?

31. květen 2024

Jak to dělají? Kdy nejčastěji? A věděli jste, že ho pak často samy snědí? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Když se ještěrka cítí ohrožená a všechny ostatní způsoby obrany selžou, dokáže odhodit vlastní ocas. Pokud ji predátor drží právě za něj, ještěrka mu tak unikne. Odhozením ocastu také dokáže útočníka zmást. Některé ještěrky mají dokonce ocas zbarvený daleko výrazněji než zbytek těla, aby upoutal pozornost a predátor ji nechytil třeba za hlavu.

Ocásek pak naštěstí doroste. Trvá to někdy měsíc, u větších druhů třeba i rok. Zajímavostí je, že většina ještěrek, pokud to jde, se vrátí a svůj ocas pozře. Některé ještěrky si totiž do ocasu ukládají až 60 procent tukových zásob, takže by to pro ně byla velká ztráta.

Daleko víc zajímavostí vám o ještěrčích ocasech prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení! Za super téma děkujeme posluchačce Sabině.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související