Proč mají velryby vodotrysk? Vody obsahuje jen málo

15. leden 2024

Stříkají velryby opravdu vodu? Proč to dělají a jak se tomuto vodotrysku správně říká? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Když se řekne velryba, vybavíte si jistě před očima obrázek kytovce s vodotryskem, který se objeví, když se zvíře vynoří nad hladinu. Proč to velryby dělají? Velryba totiž není ryba, ale savec. To mimo jiné znamená, že dýchá vzduch a musí se vynořovat nad hladinu, aby se nadechla a vydechla. A právě při výdechu vzniká tenhle vodotrysk.

Samička keporkaka s mládětem

Představte si, že z výšky, tvaru, úhlu nebo směru velrybích vodotrysků, se dá poznat i druh kytovce. Pokud chceme ale nazývat tento vodotrysk přesně, jde o výdechovou fontánu. Vody ve fontáně moc nenajdete, jen vodní páru. Dále obsahuje směs výdechových plynů a olejové pěny, tedy hlenu.

Tento mix vypustí kytovec ze svých nozder (to jsou vlastně takové nosní dírky) pokaždé, když se vynoří na hladinu. Nozdry mají kytovci umístěny právě na vrcholku hlavy, aby pokaždé nemusely z vody vytrkovat celou hlavu.

Jak se ale stane, že vydechovaný vzduch zkapalní a přemění se na fontánu? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související