Proč si lidé dávají na auto znak ryby? K čemu jsou dobré nálepky Pozor dítě?

5. březen 2024

Víte, jak vypadá samolepka, která značí, že auto řídí neslyšící? A co znamená jednoduchý znak rybičky, který můžete na vozidlech vídat? 
Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Kdo jezdí autem, určitě si všiml, že hodně vozů má na zadní straně nejrůznější nálepky. Ta ve tvaru ryby zaujala i našeho posluchače Filipa a tak nám poslal zajímavý dotaz.

Některé nálepky jsou jen tak pro legraci, jiné mají důležité významy. Obrázek miminka s nápisem Pozor dítě! nejenže nabádá ostatní řidiče, aby brali na tohle auto ohled, ale hlavně slouží pro záchranáře v případě nehody. Hned tak vědí, že se v autě může nacházet malý pasažér.

Modrá samolepka s přeškrtnutým uchem zase značí, že má jeho majitel problémy se sluchem, nebo je neslyšící. A co tajemný symbol rybky? Nejedná se o rybáře. Je to znak křesťanů. Tento symbol se označuje jako Ježíšova ryba. Dříve si ji věřící dávali na své domy, teď si ji někteří lepí na karoserie.

Co znamená samolepka s písmenem Z v červeném trojúhelníku? A jaký znak je na určitých autech dokonce povinný? Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související