Recepty z historických kuchařek: pečený jezevec, hrací karty z cukru i kdoulová zmrzlina

1. únor 2024

Kdy vznikla první zmrzlina? Jaké zvláštní příchutě by nás dnes překvapily? A co všechno se v době baroka vyrábělo z cukru? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Do Klubu Rádia Junior dorazila historička a šéfredaktorka časopisu Časostroj Jitka Tláskalová. S moderátorkou Janou Rychterovou se ohlédla do kuchyně našich předků.

Karty z cukru

Cukr se používá už několik staletí. Díky němu vznikla v roce 1950 třeba i první zmrzlina. „Podávala se s piškoty napuštěnými rumem,“ popisuje Jitka. Dnešní mlsouny by asi překvapily i další tehdejší příchutě. Například kdoulová nebo tamarindová. Ta se vyráběla z plodu tamarindu. Ten je dokonce v Indii posvátný. Je oblíbený pro svou jemnou karamelovou chuť.

Tamarind indický

V baroku sloužil cukr jako ozdoba. „Jak se říká, baroko je pro oko, a v období baroka mělo jídlo udivovat, mělo fascinovat, mělo vyrazit dech,” říká. Z cukru se tak tvořily třeba hrací karty, které jste soupeři mohli sníst, cukrové krajky nebo cukrové rukavičky.

Recepty Magdaleny Dobromily

Magdalena Dobromila Rettigová byla česká spisovatelka. Právě její kniha Domácí kuchařka z roku 1826 přispěla v naší zemi k oblibě receptů. „Byly tam i jiné věci, než bychom možná očekávali. Například bychom tam našli recept na jezevce,“ překvapuje Jitka.

Bábovky a jejich předchůdkyně si oblíbila už Magdalena Dobromila Rettigová

Recept na jezevce:

Jezevce je potřeba rozčtvrtit jako beránka, a pak Magdalena Dobromila radí:

„Vem jednu zadní čtvrtku. Vyper to, vlož do rendlíku máslo, cibuli, bobkové listí, kousek rozmarýny, tři hřebíčky, kousek celého květu, celý pepř, osol jezevce vlož ho na to koření. 

Vlej něco hrachové vody, něco vína a octa na to a nech to dobře přikryté dusit. Pak ho buď na rožni peč, anebo jen na pekáč. Pěkně ho neustále polívej máslem se smetanou a žemličkovými drobty smíšeným. 

Jezevec

Dej kus másla mezitím na kastrol, něco strouhané housky a trochu mouky k tomu, nech to zapěnit. Vlej od té polívky, v které se jezevec dusil, na to. Když by byla málo kyselá vytlač ještě citronové šťávy do toho. Pak vem jezevce na mísu. Vlej tu polívku pod něj, oblož citronovými koláčky a nes 100 na tabuli.“

Tak co? Dali byste ti takovou pochoutku? :-) A zajímá vás, jak podle pověsti vznikl knedlík, základ české kuchyně? Poslechněte si celý rozhovor v audiu nahoře pod obrázkem.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související