Štiky nikdy nevylučují exkrementy tam, kde loví. Co dalšího o nich možná nevíte?

27. září 2023

Proč štiky vyhledávají speciální místa, když chtějí „na velkou“?  A uchylují se někdy ke kanibalismu? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Štika je dravá sladkovodní ryba. Je téměř nemožné ji zaměnit s jinou rybou, protože má velmi typický vzhled. Má protáhlé torpédovité tělo a taky protáhlá široká ozubená ústa. Její zuby jsou mírně zahnuté dovnitř. To jí umožňuje lépe držet kořist.

Štika je oblíbený úlovek rybářů

Během útoku vyvine klidně rychlost 7 až 9 metrů za sekundu, což je v přepočtu asi 25 až 30 kilometrů za hodinu. Ulovené ryby polykají štiky vždy od hlavy, občas uloví i žábu nebo větší bezobratlé živočichy, třeba raka.

Zajímavé je, že štičí exkrementy obsahují takzvané poplašné feromony, které ostatní ryby odpuzují, a proto se jim vyhýbají. Kvůli tomu štika nevykonává svou potřebu tam, kde loví, aby si nepoplašila kořist.

Co znamená, že je štika kanibal? A kdy se rybářům štika nesnadněji chytá? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související