Tajemná ryba které vidíte do hlavy. Proč má strašík maloústý průhledné „čelo“?

6. březen 2024

Proč se dlouho nevědělo, že má tahle hlubokomořská ryba průhlednou hlavu? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Tahle hlubokomořská rybka je velká pouhých pár centimetrů. Je známá hlavně pro svou průhlednou hlavu naplněnou tekutinou. Díky tomu její zvláštní oči v temných hlubinách zachytí co nejvíc světla. 

Lidé dlouho netušili, že má tahle mimozemsky vypadající ryba průhlednou část těla. Staršík je totiž zvyklý na velký tlak, který v extrémních hloubkách panuje. Když  je pak vytažen nad hladinu, hlava mu změnou tlaku praskne.

Jak na to tedy vědci nakonec přišli? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související