Teď už jsou na mě naši pyšní. Chili Ta Thuy vydala kuchařku a uvažuje o kurzech vaření pro děti

15. září 2023

Proč jí na škole říkali Zuzko? A které tři přísady změní každý pokrm na asijský? Chili Ta Thuy prozradí své nejoblíbenější jídlo i to, proč bychom podle ní měli jíst v klidu. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Chili Ta Thuy je mladá kuchařka s vietnamskými kořeny. Vaření podle ní není jen o receptech, ale hlavně o principech, jak co zkombinovat. Oblíbená je i pro svá videa na sítích. Na instagramu má 225 000 sledujících. Teď se raduje ze své nové kuchařky s názvem Špetka Chili – Nečtěte jen recepty, naučte se vařit! Když zrovna nevaří, hraje americký fotbal.

Hravé vaření

„Můj styl vaření hodně odráží mou osobnost. Ráda používám asijské ingredience ale ráda to kombinuji se surovinami co rostou v Čechách. Hraji si i s jinou kuchyní, izraelskou, italskou. Kombinuji, co mi přijde vhod. Myslím, že mé vaření je hravé. Je to taková divná fůze,“ popisuje Chili pobaveně, k jaké kuchyni tíhne.

A jak si i z běžného českého jídla udělat asijské? Podle sympatické kuchařky k tomu stačí chilli omáčka, rybí omáčka a sezamový olej. Nenechte se odradit, když se něco nepovede. Tohle heslo vyznávái Chili. I frustrace a omyly jsou podle ní přínosné. Takže pokud něco spálíte, berte to jako zkušenost.

Chili má hravý nejen styl vaření, ale i oblékání. To ukážala v pořadu Šatníky na Rádiu Wave

Udělejme si z jídla rituál

I kuchaři mají svá oblíbená jídla. Chili není výjimka „Kdybych měla jíst jedno jídlo do konce života, buď by to špagety, které jím čtyřikrát týdně, nebo asi lepkavá rýže od mojí mamky,“ říká s úsměvem. 

Podle Chili je důležité jíst vědomě. „Cítím, že i já, když nejsem doma, tak jím za chůze a u toho ještě pracuju. Je osvěžující přijít domů a snít si to v klidu,“ říká. Každému doporučuje, aby si z jídla udělal takový malý rituál, jak je to běžné ve Vietnamu. Odložte mobil a užijte si to.

Umění na talíři

Vaření talentovaná kuchařka přirovnává k malování obrazu. Každý správný kuchař by sice měl umět i technické základy této profese, „zároveň je tam taky obrovský prostor pro kreativitu,“ dodává. „Člověk může opravdu vzít ten talíř jako své plátno a nanášet na něj pomyslné barvy, což jsou ty chutě, skládat tam různé textury, prostě si hrát s těmi kombinacemi. A to mě na tom asi baví úplně nejvíc.“

Práci kuchaře bere jako velkou řeholi. „Mám obrovský respekt ke kuchařům, kteří to dělají na plný úvazek, protože to opravdu není žádná legrace. Celý den, jsi na nohou. A když máš ještě nějaký svůj vlastní podnik, je to obrovský stres,“ obdivuje své kolegy.

Kuchařka Chili Ta Thuy

Chili je přezdívka

Celé její jméno je Ta Thuy (to znamená nežná) Dung. Kde se tedy vzala Chili? „Když jsem přijela do Čech, tak mi celou základní i střední školu říkali Zuzka. Takže jsem měla takové klasické české jméno. Protože Ta Thuy Dung bylo hrozně těžké vyslovit. A na vysoké škole jsem od kamarádů dostala přezdívku Chili.“ vzpomíná.

Jméno Zuzka jí tehdy vybrala česká chůva. „Měla jsem s tím vždy problém, protože jsem měla pocit, že se to ke mě tak nějak nehodí,“ dodává.

A jak se její rodina dívala na její volbu povolání? „Teď už jsou naši na mě velmi pyšní. Když jsem oznamovala, že se chci živit vařením, koukali na mě, jestli jsem se nezbláznila. Protože to rozhodně není považované za prestižní povolání. Ve Vietnamu, když nejsi právník, nebo lékař, tak to nemá ani smysl,“ směje se. 

Proč by se člověk nejen při vaření neměl bát chyb? A dočkáme se od Chili i kurzů vaření pro děti? Poslechněte si celý rozhovor, který si ní vedla Eva Sinkovičová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe

Související