Zemědělec je v práci celý rok. Vyznat se musí i v ekologii a dotacích

7. listopad 2021

Co je to vlastně zemědělství a proč je tak důležité? Jakou roli v něm hraje ekologie a takzvané dotace?

Vanda Rektorisová je ředitelkou Regionální agrární komory Pardubického kraje. Zní to složitě, že? Na starosti má záležitostí kolem zemědělství v kraji. Nejen na to se jí ptal Zdeněk Novák.

Vanda Rektorisová je ředitelkou Regionální agrární komory Pardubického kraje

Zemědělec je v práci celý rok

Má zemědělec na podzim a v zimě volno? Může si jet třeba na dovolenou, když už je po žních a je tedy sklizeno? Zní to rozumně, v zimě se na poli přece nic pěstovat nedá. Jenže to není tak jednoduché.

„Zemědělec má práci dvanáct měsíců v roce,“ vyvrací tuhle představu Vanda, „Teď už sice nemají tak náročnou práci jako při žních, ale starají se třeba o osevní postup na další rok, což je takový zasedací pořádek na těch jednotlivých polích. Co se kam zasadí.“

Co jsou to dotace?

Proč náš stát a Evropská unie přispívá zemědělcům dotacemi (tedy penězmi), aby nemuseli zvyšovat cenu svých výrobků? „Úplně jednoduše jde říct, že díky dotacím máme levné potraviny. Oproti jiným zemím v Evropské unii máme jedny z nejlevnějších potravin,“ říká Vanda.

Podle ní by bez dotací byly české potraviny tak drahé, že by se sem začaly dovážet levnější z ciziny a to by byl pro naše zemědělce problém, protože by jejich výrobky nikdo nekupoval. Navíc ty ze zahraničí nemusí být vždy tak kvalitní a dobré, jako ty české. Jak to?

Jakému zemědělství se říká ekologické? Co všechno musí splňovat a v čem se liší od toho „běžného“? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související