Baobab dokáže nasát až 2000 litrů vody. Kolika let se může dožít a je superpotravinou budoucnosti?

13. květen 2022

V čem je baobab výjimečný? Jakého neuvěřitelného věku dosáhly některé baobaby v Africe? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Baobaby jsou stromy, které zaujmou už svým netypickým vzhledem. Jsou to dlouhověké opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny. Dosahují výšky pěti až třiceti metrů. Najdete je na Madagaskaru, v Africe a severozápadní Austrálii. Některé africké baobaby jsou staré až 2000 let!

Plod stromu baobabu. K čemu všemu se dá využít?

Dřevo baobabů je měkké a pórovité. Je totiž schopné zadržovat vodu. Kmen tloustne nebo hubne podle toho, jak moc prší. Ty nejmohutnější dokáží údajně nasát až 2000 litrů vody. Občas kmeny těchto stromů rozrývají v období sucha sloni a pijí z nich.

Proč vědci označují baobab jako superpotravinu budoucnosti? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související