Barvy nás ovlivňují víc, než myslíte. Proč modrá potlačuje chuť k jídlu a kde se nosí bílá na pohřeb?

3. květen 2022

Barvy mají vliv na naši náladu. Dokážou taky ovlivnit, jestli je nám teplo, nebo zima? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Už naši předci byli přesvědčeni, že barvy mají vliv na duši a umí i léčit. Ne každá barva působí na každého stejně, ale v různých kulturách se jim postupem času začaly přiřazovat různé významy a účinky. Někdy si ani nemusíme uvědomit, že na naší špatnou náladu má vliv právě nějaká barva. Přesto ale neexistují dobré a špatné barvy, spíš je třeba je umět správně použít. 

Bílá:

symbol čistoty, opticky zvětšuje prostor a chladí. Zajímavé je, že zatímco se v západních zemích používá při svatbách, v jiných (například v Indii a Thajsku) je spojena se smutkem a lidé se do ní oblékají na pohřbech.

U nás se bílá používá na svatbách. V Thajsku se do ní ale oblékají při pohřbech

Modrá:

je symbolem věrnosti a důvěry. Uklidňuje, snižuje tlak, zpomaluje puls i frekvenci dechu. Různé studie také prokázaly, že potlačuje chuť k jídlu. V modře osvětlené místnosti toho lidé méně snědí, modře obarvené potraviny nikoho nelákají. Proč? Podle vědců jde o to, že si člověk modrou už od pradávna spojoval spíše s něčím jedovatým, plesnivým nebo nejedlým.

Zajímají vás další neuvěřitelné perličky o barvách? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související