Co je to Nobelova cena, kdo ji může dostat a kolik peněz díky ní získá?

11. říjen 2023

Za co se uděluje slavná Nobelova cena a jak dlouho existuje? Co dostanou držitelé při slavnostním předávání a kolik Čechů na ni dosáhlo? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Je považována za to nejprestižnější ocenění hned v několika oborech. Uděluje se díky švédskému vědci a průmyslníkovi Alfredu Nobelovi. Podle něj se i jmenuje. Nobel vynalezl výbušninu dynamit. Byl velmi bohatý a v závěti si přál, aby z peněz, které po něm po smrti zůstanou, bylo každoročně udělováno ocenění lidem, kteří pomůžou nějak zlepšit svět.

Cena se uděluje v pěti kategoriích: za fyziku, chemii, fyziologii a medicínu, literaturu a za úsilí o mír. Peníze, které ocenění dostanou, mají sloužit k tomu, aby mohli dál pokračovat ve své činnosti a nemuseli se bát o finance.

Nobelovku zatím získali "jen" dva Češi – chemik Jaroslav Heyrovský a básník a spisovatel Jaroslav Seifert. Vůbec prvním člověkem, který kdy nobelovku dostal byl Wilhelm Roentgen za objev rentgenového záření.

Kolik peněz lidé s Nobelovkou získají? A co je napsáno na medaili, kterou také obdrží? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související