Jiný kraj, jiný mrav. Kde je normální krkat, plivat a kde se nesmí smrkat?

19. červen 2023

Jak to mají s hygienou různé země světa? Který národ například příliš nedbá na mytí rukou? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Určitě znáte přísloví: Jiný kraj, jiný mrav. Platí to opravdu do puntíku, a to i v hygieně. Co přijde normální nám, je v jiných zemích bráno jako zvláštní a nás zase může na cestách do zahraničí dost věcí šokovat.

V Česku se například doma většinou chodí v pantoflích nebo naboso. Zkrátka se přezouváme z venkovních bot. V Americe se doma chodí v botách.

V Číně a Japonsku je zase velmi neslušné smrkat na veřejnosti. Naopak hlasitě popotahovat je tam úplně normální. V Číně se také hodně plive. Speciální misky na sliny a hleny tam mají i v restauracích. Přijde vám to nechutné? Je to zkrátka jiný zvyk.

Když chcete dát ve Vietnamu najevo, že vám při jídle chutná, měli byste mlaskat a krkat. U nás by vám za to maminka akorát tak vynadala, že? 

V jiných zemích světa se zase toaletní papír po utření nehází do záchodu, ale do koše. Proč? A kde běžně odhazují odpadky na zem? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související