Kakao bývalo božský pokrm pro nejbohatší. Jak prospívá našemu zdraví?
V kterém období už lidé kakao znali? Kdy se kakao dostalo do Evropy a proč se mu přezdívá pokrm bohů? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.
Kakaovník pravý je tropický strom. Švédský přírodovědec ho pojmenoval latinským názvem, který se dá přeložit jako pokrm bohů. Vycházel totiž ze starého aztéckého mýtu, podle kterého byla semena kakaovníku přinesena na zem z nebe opeřeným hadem. Samotné slovo kakao pak vychází z mayského výrazu kakaw, což znamená matka kakaovník.
První civilizace, u které jsme si na základě archeologických nálezů jisti, že kakao znala, jsou staří Olmékové. Ti žili na území dnešního Mexika zhruba přes 3500 lety. Mayové ani Aztékové si ale nepochutnávali na stejném kakau, jaké známe dnes. Kakaové boby rozdrtili a pak z nich vytvořili hořký nápoj. Pili ho studený, zahuštěný kukuřičnou moukou, z koření se pak přidávalo třeba chilli nebo vanilka. Do Evropy pak hnědý poklad dovezli Španělé, pravděpodobně v 16. století a nejprve se šířilo opět jen mezi těmi nejbohatšími a nejvznešenějšími.
Možná jste to netušili, ale kakao může být prospěšné i našemu zdraví. Obsahuje kolem tří set biologicky aktivních látek. Například antioxidanty, vitamíny a minerály a taky je bohaté na zdravé tuky.
Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!
Čtěte také
Zajímavosti, podivnosti i perličky
Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10.
Zapojte se a napište nám
Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!
Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.
Související
-
Proč jsou v USA zakázaná čokoládová vajíčka s překvapením?
Víte, co má společného čokoládové vajíčko a ryba fugu?
-
Je čokoláda zdravá, nebo byste se jí měli vyhnout? Jak si správně vybrat
To je zapeklitá otázka. Některé druhy čokolády rozhodně zdravé nejsou. Ale není čokoláda jako čokoláda. Poradíme, jak si vybrat tu nejlepší.
-
Podcast Zvídavec zná odpověď na každou otázku. NEJ zajímavosti ze světa lidí i zvířat
Eva Sinkovičová odhaluje ve svém podcastu neuvěřitelné zajímavosti, podivnosti a perličky. Proč prdy smrdí? Kolik času za život prospíme a proč má velbloud hrby?
Nejposlouchanější
-
Tři veteráni. Alois Švehlík ve Werichově pohádce plné laskavého humoru
-
Malostranský čaroděj. Vyprávění o tom, jaké by to bylo ocitnout se ve středověku
-
Strašlivé příhody z jedné rekonstrukce. Vtipné trampoty s dělníky vypráví Ota Jirák
-
Pes, základ rodiny a státu. Veselý příběh o velkém poprasku s Miroslavem Táborským