Kde se vzal název chřest? A kdy se objevil u nás?

7. červen 2024

Kdy se chřest sklízí? Český chřest měl kdysi dobrou pověst. Proč o ni přišel? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Každý rok od poloviny dubna do konce června nastává sezóna chřestu. Tuhle zeleninu by měl znát každý labužník. Má lahodnou jemně nasládlou chuť a je opravdu zdravá. Pochutnat si můžete na zeleném, nebo bílém chřestu.

Sklízení chřestu není snadná záležitost

Pěstuje se po celém světě a první zmínky o něm jsou z doby zhruba 3000 let před naším letopočtem. U nás se chřest objevil už na přelomu 18. a 19. století. Český chřest byl vyhlášený. První zmínky o chřestu u nás pochází už z dob Karla IV.

Všechny evropské země vychází při označení chřestu z řeckého slova asparagos. My máme ale vlastní název. Ten pochází ze staročeštiny. Věřilo se, že tato rostlina chrání před "chřastnutím hromu". Proto se mu taky říkalo hromový kořen.

Proč český chřest ztratil dobrou pověst a teď ji teprve získává zpět? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související