Který jehličnan jako jediný na zimu opadává a proč?

1. březen 2023

Asi tušíte, že jediný opadavý jehličnan u nás je modřín. Čím dalším je tenhle strom zajímavý?  Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Modřínu opadavému na podzim zežloutnou a opadají jehlice. V zimě je tedy jako jediný z u nás rostoucích jehličnanů úplně holý. Doma je v Alpách a Karpatech, v Česku je původní rostlinou nejspíš pouze v Jeseníkách. Jinde byl vysazen člověkem.

Ale proč vlastně opadává? Tvoří horní hranici lesa, opadáváním se chrání před vyčerpáním z nadměrného vypařování vody. S jehlicemi by přišel o zbytečně moc vody, proto se jich zbavuje. Jde taky o ochranu před lámáním větví pod nánosem těžkého sněhu a ledu.

Ve světě rostou i další jehličnany, které na zimu shazují jehličí. Které to jsou? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související