Někde pochvala, jinde urážka. Která gesta co znamenají a kde si na ně dát pozor?

7. leden 2022

Když na někoho ukážete palec nahoru, znamená to vždy, že je vše fajn? A co další gesta?

Víte, co znamená palec nahoru? No jistě, to přeci ví každý. Znamená to, že je vše v pohodě, nebo že někoho chválíte za super výkon. Jenže pozor! Kdybyste to samé gesto ukázali během potápění, rozhodně tím nedáte najevo, že je vše v pořádku. Právě naopak. Dáte signál k rychlému vynoření, protože se objevil nějaký problém.

Jiná gesta, která se u nás tváří jako neškodná a běžně si je ukazujeme, mohou zase v jiné zemi znamenat pořádnou urážku. Například spojení ukazováku a palce do kroužku (s ostatními prsty nataženými nahoru) znamená v mnoha zemích znak pro OK. Třeba v Turecku má ale dost neslušný význam, takže pozor na to!

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související