Proč jsou prsty na ruce různě dlouhé?

3. leden 2022

Nevypadá naše ruka trochu zvláštně a nesouměrně? Kreslili jste jako malí všechny prsty stejně dlouhé? A víte, že v určité fázi života prsty skutečně stejně dlouhé máme?

Když se podíváte na svou ruku, všimnete si, že každý prst je jinak dlouhý. Člověk má prsty stejně dlouhé jen na malou chvíli, ještě když je v maminčině bříšku jako takzvané embryo. Tehdy prsty měří asi jeden milimetr a jsou celé z chrupavek. Pak už ale jejich vývoj pokračuje rozdílně. Každý prst má totiž svůj vlastní genetický kód. K čemu je to dobré?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související