Pokrývají 11 % pevniny. Co by se stalo, kdyby roztály? Zajímavosti o ledovcích, které vás nenechají chladnými

17. květen 2023

O kolik metrů by se zvedla hladina oceánů, kdyby roztál Antarktický ledový štít? Kde najdete zelené ledovce? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Kde všude najdete ledovce a opravdu vadí, že poslední dobou rychle tají? V Klubu Rádia Junior si povídala Terka Rašová s odborníkem na ledovce Martinem Margoldem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jaké zajímavosti pro vás zjistila?

Čtěte také

Ledovce pokrývají 11 % pevninského povrchu naší planety. Jsou pro nás důležitější, než bychom si možná mysleli. Pokud by roztál Antarktický ledovcový štít, hladina oceánů by se mohla zvednout až o 60 metrů. Ledovcový štít je největší možný typ ledovce. Na světě existují ledovcové štíty jen na Antarktidě a v Grónsku, nikde jinde.

Největší ledovcový štít na světě

Největší ledovcový štít na světě je Antarktický ledovcový štít. Odborníci ho dělí ještě na Západoantarktický a Východoantarktický ledovcový štít.

Nejmenší ledovcový štít je Grónský ledovcový štít a je to taky jediný další ledovcový štít, který na světě existuje.

Zelené ledovce

Na Antarktidě můžete narazit i zelené ledovce. Vědci zjistili, že oxidy železa mají odstíny žluté, oranžové, červené nebo hnědé, což ve spojitosti s modrým ledovcem dává výslednou zelenou barvu.

Oxid železa se do ledovce dostal ze skalního prachu z pevniny Antarktidy. Jakmile takto obohacený ledovec připluje na otevřené moře a začne tát, dodává vodě klíčovou živinu pro jednobuněčné mikroorganismy, které v moři žijí.

Řeka pod ledem

Vědci taky objevili velikou řeku, která proudí pod ztenčujícím se ledem Antarktidy. Podle jejich výsledků je řeka pod antarktickým ledem dlouhá asi 460 kilometrů a přenáší obrovské množství sladké vody. 460 kilometrů, to je jako cesta z Paříže do Londýna.

Věří Martin na yettiho? Jak rychle ledovce tají, a je možné tání zastavit? Poslechněte si celý rozhovor, který vznikl ve spolupráci se školním vzdělávacím projektem Recyklohraní.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související