Proč se ve středověku zdobily chrámy příšerkami? Chrliče měly několik důležitých funkcí

11. květen 2023

Jaký mají chrliče význam a jak mohou vypadat? A kolik jich najdete na katedrále svatého Víta v Praze? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Všimli jste si někdy na katedrálách nebo jiných historických stavbách zvláštních kamenných stvoření s doširoka otevřenými tlamami? Říká se jim chrliče. Mají podobu zvířat, neexistujících příšerek nebo i lidí.

 

Nejde jen o architektonický prvek, který má stavbu zdobit. Chrliče mají i svůj praktický význam. Zajišťují odvod dešťové vody. Vlastně nahrazují dnešní okapové roury a chrlí (odtud jejich název) vodu dál od budovy. Žlábky vedou v chrliči vodu přímo do jeho tlamy, odkud vytéká. 

Jejich historie je dlouhá, velké oblibě se těšily ve středověku. Na naší nejslavnější katedrále svatého Víta na Pražském hradě jich je přes 130! Až se tam někdy vypravíte na výlet, hlavu nahoru a uvidíte sami, jaké vtipné chrliče tam objevíte.

Jakou další funkci chrliče plnily? A proč se zrovna na církevní stavby umisťovaly bestie a monstra? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související