Říká se mu druhý mozek. Co je to střevní mikrobiom a jak o něj pečovat?
Můžeme ovlivnit jeho kvalitu? Co pro náš střevní mikrobiom můžeme udělat? A je pravda, že zdraví začíná ve střevech?
Čtěte také
Už jste někdy slyšeli, že zdraví začíná ve střevech? Složení střevní mikroflóry, její pestrost a prospívání, ovlivňuje naše zdraví více, než bychom možná čekali.
O střevním mikrobiomu se mluví taky jako o našem druhém mozku. Střevní mikroflóra nebo taky mikrobiom jsou mikroorganismy, tedy bakterie, kvasinky, houby, viry a další, které žijí v trávicí soustavě živočichů včetně člověka.
Střevo jako orgán obsahuje největší množství mikroorganismů, okolo deseti bilionů. Střevní mikrobiom je nepostradatelný pro normální fungování lidského těla, musíme o něj ale pečovat. Kvalita střevního mikrobiomu se utváří během celého života a je ovlivněna celou řadou faktorů, na počátku porodem a kojením, později třeba stravou a stresem.
Které potraviny pomáhají udržet zdravou střevní mikroflóru? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!
Čtěte také
Zajímavosti, podivnosti i perličky
Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10.
Zapojte se a napište nám
Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!
Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>