Roztomilý motýl dává světu hedvábí. Jak to bourec morušový dělá a kolik vlákna je v jednom kokonu?

2. září 2022

Z přírodního hedvábného vlákna se už od dávných časů vyrábí luxusní látky. Děkovat za to můžeme housence jednoho roztomilého motýla. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Borec morušový je noční motýl. Jako každý motýl si prochází fází housenky. Ta se živí listy stromu morušovníku. Když se rozhodne, že už se chce změnit, zakuklí se. Svou kulku si vyrobí z hedvábného vlákna.

Bourec morušový prochází v životě 4 fázemi. Od vajíčka, larvu, kulku po dospělého jedince, tedy motýla

V Číně si lidé už před několika tisíci lety všimli, k čemu se dá zakuklený bourec využít. Z jednoho kokonu se získá kolem kilometru vzácného vlákna! Jak k tomu přesně došlo už nikdo nikdy nezjistí, ale o bourcích existují krásné legendy. 

Ty už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související