Vidlička a lžíce? Kdepak! Jak správně jíst špagety?

20. leden 2022

Víte, kolik druhů těstovin existuje a kde se vzaly? Poslechněte si další díl podcastu Zvídavec a zjistíte, co v překladu znamená slovo špagety.

Těstoviny asi někdy ochutnal každý Čech. Spojujeme si je s Itálií, jejich původ ale není příliš jasný. Jisté je, že jich existuje přes 300 druhů! Mají různé tvary a názvy. Prohlédněte si fotogalerii a můžete se naučit pár nejznámějších.

Naučte se názvy těstovin:

Když se řekne těstoviny, většinu lidí asi hned napadnou špagety. Jejich název pochází z italštiny a v překladu do češtiny znamená provázky. Schválně – jak jíte špagety? Používáte k tomu vidličku a lžíci? Tak to by vás správný Ital moc nepochválil. Ti si je totiž vychutnávají jen pomocí vidličky. Zapíchnou vidličku kolmo do špaget, otáčí s ní ve směru hodinových ručiček, aby těstoviny namotali a pak s chutí strčí do pusy. Ať už je ale jíte jakkoli, hlavní je, abyste nedopadli takhle:

Tak takhle ne, přátelé!

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související