Víte, kolik vážil první mobil a co bylo v první SMS? Poznejte historii mobilních telefonů

19. leden 2024

Jak vypadaly první mobilní telefony a proč měl jeden z nich přezdívku cihla? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Když se to tak vezme, mobilní telefony s námi nejsou zas tak dlouho. A přitom si to asi většina z nás už bez nich neumí představit. První funkční prototyp mobilu spatřil světlo světa v roce 1973.

Až o deset let později, tedy před čtyřiceti lety, se začal masově prodávat první komerční mobilní telefon na světě. Měl přezdívku cihla, protože vážil kolem jednoho kila a měřil asi 30 cm. Navíc měl tlačítka (dotykové obrazovky byly tehdy ještě hudba budoucnosti) dlouhou gumovou anténu a dovolit si ho mohli jen ti bohatší. Mobily tehdy zkrátka vypadaly spíše jako vysílačka. 

Jak šel čas s mobilními telefony

Takové telefony si tehdy uměly zapamatovat asi jen 10 telefonních čísel, měly jednobarevné displeje jako nějaké kalkulačky a rozhodně jste si na nich nemohli pustit žádné video nebo prohlížet fotky. Jen volat. 

Vývoj mobilů se pak ale začal zrychlovat. První krátká textová zpráva, tedy sms, byla odeslána v roce 1992 do Velké Británie a její text zněl: Veselé Vánoce (samozřejmě v angličtině). První mobil s foťákem se objevil v roce 2000.

Kdy se objevily první smartphony s dotykovými displeji? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související