Vyhazujete mléčný škraloup? To neděláte dobře

8. březen 2024

Co obsahuje škraloup na mléce? A jak jeho vzniku zabránit? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Tentokrát nám poslal tip na téma posluchač Albert. Už se vám někdy udělala na vrchu hrnečku třeba s kakaem tenká blanka zvaná škraloup? 

Někteří lidé škraloup vyloženě nesnáší a dělá se jim z něj špatně. Pokud dáte do čerstvě svařeného mléka kostku ledu, škraloup se neudělá. Nebo se radí škraloup rozmixovat a přidat do mléka zpět.

Škraloup se skládá z vysrážených složek mléka. Je v něm tedy nejen tuk, ale i mléčné bílkoviny, mléčný cukr laktóza a další složky. Monoh z nás ho vyhazuje. Ale je to docela škoda, ukrývá se v něm totiž řada prospěšných látek. 

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související